075 - 629 46 09

Hoogstraat 19c, 1541 KW Koog aan de Zaan
info@zaanshypotheekhuis.nl

Wijzigingen hypotheken 2017

5 januari 2017

Ook in het land der hypotheken betekent 1 januari de start van een nieuw jaar. Net als andere jaren brengt ook 2017 weer een aantal wijzigingen voor hypotheken met zich mee. Ongeacht of je starter bent, of reeds een huis bezit, kunnen hier voor jou gevolgen aan zitten. Onderstaand een aantal wijzigingen voor hypotheken in 2017.

Maximale hypotheek valt in 2017 lager uit

Zowel voor singles als tweeverdieners valt een hypotheek in 2017 lager uit. Voor een single is de daling groter dan voor tweeverdieners, maar beiden zien een verlaging van het maximale hypotheekbedrag. Ten opzichte van 2016 kan een single starter met een inkomen van € 35.000 in 2017 € 5.500 minder lenen. Voor tweeverdieners is de daling minder groot.

Daarbij komt ook dat de maximale hypotheek per 1 januari 2017 nog maar 101% van de waarde van een koophuis mag zijn. In 2018 wordt dit zelfs 100%, waardoor je nooit meer kunt lenen dan de waarde van een woning. Woningkopers hebben dus spaargeld nodig om een huis te kopen. Met dit spaargeld bekostig je dan de overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en kosten voor financieel advies.

Meer lenen dan de waarde van je woning is in 2017 wel mogelijk indien je energiebesparende maatregelen meefinanciert. Denk hierbij aan kosten voor dakisolatie, zonneboilers, etc. Met energiebesparende maatregelen kun je tot 106% van de woningwaarde financieren.

NHG-grens in 2017 verhoogt tot € 247.450

Waar in 2016 al besloten werd de laatste verlaging van de NHG-grens te schrappen, wordt deze trend in 2017 doorgezet. De NHG-grens wordt namelijk verhoogd tot € 247.450. Ook voor de NHG-grens wordt weer rekening gehouden met energiebesparende maatregelen. De NHG-grens voor woningen met energiebesparende voorzieningen ligt namelijk op € 259.700.

De verhoging van de NHG-grens in 2017 is te danken aan de nieuwe rekenmethode. Per 1 januari is de NHG-grens namelijk weer gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Vrijstelling schenkbelasting tot € 100.000

De eenmalige vrijstelling van de schenkbelasting wordt per 1 januari 2017 verhoogt van € 53.016 naar € 100.000. De schenking moet echter wel besteed worden aan het aankopen van een woning, het aflossen van een hypotheek/restschuld of aan onderhoud/verbetering van de eigen woning.

Voorwaarde voor de vrijstelling van de schenkbelasting is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is. Een ouder-kindrelatie is echter geen voorwaarde meer, waardoor schenkingen ook kunnen worden gedaan aan kleinkinderen, vrienden en kennissen.

Starterslening 2017 krijgt gewijzigde vorm

Middels een starterslening kun je een mogelijk verschil overbruggen tussen de maximale hypotheek die je (als starter) af kunt sluiten en de vraagprijs van de woning. Ook in 2017 blijft de starterslening bestaan, zij het in gewijzigde vorm. Heb je als starter behoefte aan ondersteuning bij de financiering van je woning, dan kun je bij veel gemeenten weer aankloppen voor een starterslening.

Om de rente van de starterslening ook in 2017 te kunnen aftrekken van het inkomen, bestaat hij nu uit twee componenten; een combinatielening en de normale starterslening. Het nieuwe deel, de combinatielening, wordt gebruikt om de eerste drie jaar de rente en aflossing te betalen. Na het verstrijken van de eerste drie jaar worden beide leningen periodiek afgelost.

Vragen over het afsluiten van een hypotheek in 2017?

Het Zaans Hypotheek Huis is hét aanspreekpunt voor al jouw vragen omtrent het afsluiten van een hypotheek. Dit  blijft ook in 2017 zo. Wij ondersteunen je graag bij het afsluiten van een hypotheek, in welke vorm dan ook. Laat via onderstaand contactformulier weten wat jouw vraag is of wanneer je een afspraak wilt en onze hypotheekadviseur neemt zsm contact met je op.

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Je telefoonnummer (verplicht)

Extra informatie

Uw persoonsgegeven en eventuele andere gegevens worden door Zaans Hypotheek Huis verwerkt voor het aangaan en uitvoeren van overeenkomsten rond financiële diensten en het beheren van de relaties die hieruit voortvloeien. Door het aanvinken van de re-captcha geeft u aan hiermee akkoord te zijn.

Vrijblijvend contact?

Wil je meer informatie? Heb je een specifieke vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op via de gegevens rechts bovenaan de pagina of ons contactformulier.

Gratis eerste afspraak NHG Sneltoets

Aangesloten bij: