075 - 629 46 09

Hoogstraat 19c, 1541 KW Koog aan de Zaan
info@zaanshypotheekhuis.nl

Rentemiddeling

14 juni 2016

De hypotheekrente is historisch laag. Is inbreken in je huidige rentecontract interessant? Moet je dan en boeterente betalen en hoeveel is dat dan? Welke mogelijkheden zijn er nog meer? Dit zijn veel gestelde vragen die wij in deze nieuwsbrief willen toelichten.

Rentemiddeling of oversluiten?

Bij oversluiten beëindig je de lopende rentevaste periode. Hiervoor brengt de geldverstrekker vaak een boete in rekening. Deze boete kan gezien de grote rentedaling van afgelopen tijd aanzienlijk zijn. Je kunt na betaling van de boeterente kiezen voor een nieuwe rente vaste periode tegen de huidige lage rente. Als je de mogelijkheid hebt om de boete uit eigen middelen te betalen, kan oversluiten aantrekkelijk zijn. Echter omdat de boeterente in de duizenden euro’s kan lopen is de mogelijkheid niet voor iedereen weggelegd.

Wanneer je niet over de eigen middelen beschikt of je spaargeld liever niet wilt aanspreken kan rentemiddeling een optie zijn. Rentemiddeling is een manier om een lagere hypotheekrente (en dus ook lagere maandlasten) te krijgen. Dit is vooral interessant voor huiseigenaren die nog enkele jaren te gaan hebben in hun rentevaste periode, terwijl de rente intussen fors gedaald is. Dankzij rentemiddeling kun je dan toch profiteren van de rentedaling.

Rentemiddeling hoe werkt het?

Bij rentemiddeling wordt de boeterente die je moet betalen niet in één keer verrekend. Voor je nieuwe rentevaste periode wordt dan een opslag berekend en zo spreid je de boete uit over de nieuwe rente vaste periode. Wanneer deze opslag niet groter dan 0,2% is blijft de gehele hypotheekrente die je betaalt aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Is de opslag hoger dan 0,2%, dan is het meerdere aan betaalde hypotheekrenteopslag niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Toch kan rentemiddeling ook in deze gevallen aantrekkelijk zijn, omdat de maandlasten flink kunnen dalen.

Zaans Hypotheek Huis zal alle klanten die een service abonnement hebben in de loop van 2016 benaderen wanneer hun geldverstrekker aan rentemiddeling doet. Mocht je nu al vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen. Loopt je hypotheek niet via Zaans Hypotheek Huis of heb je geen service abonnement, vraag je geldverstrekker een voorstel te doen voor zowel oversluiten als rentemiddeling.

 

Welke geldverstrekkers doen aan rentemiddeling?

ING, Centraal Beheer, Obvion, RegioBank, SNS Bank, Westland Utrecht, Woonfonds bieden het onder voorwaarde momenteel aan. Geldverstrekkers als ABN AMRO, AEGON, Florius, Nationale Nederlanden en Rabobank volgen later in 2016.

 

Wil je weten of het interessant voor je is? Maak een afspraak via 075-6294609 of via info@zaanshypotheekhuis.nl

Vrijblijvend contact?

Wil je meer informatie? Heb je een specifieke vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op via de gegevens rechts bovenaan de pagina of ons contactformulier.

Gratis eerste afspraak NHG Sneltoets

Aangesloten bij: