075 - 629 46 09

Hoogstraat 19c, 1541 KW Koog aan de Zaan
info@zaanshypotheekhuis.nl

De woningmarkt groeit nog steeds

18 januari 2016

Ondanks sterke groei woningmarkt is kopen veel voordeliger dan huren. In het vierde kwartaal van 2015 werden er in de Zaanstreek 448 woningen verkocht en getransporteerd bij de notaris (bron: voorlopige cijfers NVM). Dit betekent een flinke groei ten opzichte van het aantal woningen in het vierde kwartaal van 2014 toen het nog 381 woningen betrof. De grootste procentuele groei zit in de verkoop van het aantal appartementen met maar liefst een groei van 61,7%. Bij de rijtjeshuizen en hoekwoningen zien we daartegenover een lichte daling.

Bij Zaans Hypotheek Huis zien wij ook een sterke groei in het aantal woningzoekende starters. Dit zijn starters die nu nog thuis wonen en op zichzelf willen gaan wonen. Maar ook huurders die nog nooit en eigen woning hebben gehad zijn veel meer actief op de woning markt aan het zoeken. Door het groeiende aanbod van nieuwbouw en vernieuwbouw appartementen is er een ruim aanbod ontstaan en valt er veel te kiezen nu de prijzen nog redelijk laag zijn. Met een rente van 2,1% voor tien kaar vast kan een thuiswonende starter voor nog geen € 450 op zichzelf wonen en lost daarbij maandelijks ruim € 200 af op de hypothecaire lening.

Huren is voor de starter die kan kopen eigenlijk geen optie. Het huuraanbod is klein en de wachttijden zijn lang. Bovendien zijn de huren in vergelijking tot de hypotheeklasten hoog. Door de lage rente wordt er maandelijks veel afgelost op de lening waardoor er snel overwaarde ontstaat, ook wanneer de waarde van de woning niet stijgt. De voorspellingen zijn echter dat de waarde van woningen voorlopig nog blijft stijgen.

In Zaandam zien we nieuwbouwplannen als Vinkenkwartier (Vinkenstraat) en het Pakhuis (vernieuwbouw aan Westzijde met zicht op de Zaan, zie www.thijssenmakelaardij.nl) in het centrum en vlakbij het centrum appartementen te koop staan. Op de Bloemstraat (De Bree makelaardij)zijn onlangs vijf mooie vernieuwbouwwoningen verkocht. Zowel voor de starter die alleen wil kopen als wil gaan samenwonen is er genoeg keuze.

De maximale leencapaciteit, dus hoeveel hypotheek je kunt krijgen, wordt echter steeds minder. Dat wordt deels gecompenseerd door de zeer lage rente. Kan je niet kopen dan zit je vaak aan een hogere huur vast. Zaans Hypotheek Huis kan je begeleiden bij het bepalen van je maximale leencapaciteit, maar ook inzichtelijk maken wat je hypotheeklasten worden. Het eerste gesprek is gratis! Tevens hebben wij speciaal starterstarief! Bel voor een afspraak 075-6294609.

Ons streven is jou te helpen met het kopen van je nieuwe woning en te zorgen dat dit zo snel en zo goed mogelijk geregeld wordt.

Vrijblijvend contact?

Wil je meer informatie? Heb je een specifieke vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op via de gegevens rechts bovenaan de pagina of ons contactformulier.

Gratis eerste afspraak NHG Sneltoets

Aangesloten bij: